Hoe duurzaam is een keramieken mok?

De collectie mokken blijft maar groeien. Er komen steeds meer mokken bij gemaakt van duurzame materialen: suikerriet, gerecyclede materialen, bamboe. Maar laten we de ‘good old’ keramieken mok niet vergeten. Kunnen we de keramieken mok als duurzame keuze bestempelen? Hoe verhoudt keramiek zich tot de andere materialen? We zoeken het voor je uit.

Afbeelding

Wat is keramiek?

Voordat we dieper ingaan op de duurzaamheid van diverse materialen, laten we beginnen met wat keramiek eigenlijk is. Keramiek is een verzamelnaam voor producten die zijn gemaakt van klei en vervolgens worden gevormd, gedroogd, gebakken en soms geglazuurd. Er zijn verschillende categorieën van keramiek, waaronder aardewerk, steengoed, terracotta en porselein. Alle soorten zijn gemaakt van klei, het verschil zit met name in het soort klei en de temperatuur waarop het afgebakken wordt.

Het grote voordeel van keramiek is de stevigheid van het materiaal. Keramieken mokken staan erom bekend dat ze ontzettend lang meegaan. Ze blijven lang mooi en zijn vaatwasbestendig. Doordat het materiaal niet poreus is, neemt het geen geurtjes of vloeistoffen op. Hierdoor is een keramieken mok makkelijk schoon te maken en blijven er minder snel vlekken in achter, waardoor het een hygiënische keuze is.

Afbeelding

Hoe duurzaam is keramiek?

Het feit dat een keramieken mok lang meegaat, zegt al iets over de duurzaamheid van het product. Als je een beetje voorzichtig met de mok omgaat, drink je je hele leven uit dezelfde mok. Behoorlijk duurzaam!

Hoe duurzaam het productieproces is, is afhankelijk van de gebruikte kleisoort, het bakproces en de productielocatie. Wordt er lokale klei gebruikt en is de productie in de buurt, dan draagt dat bij aan de duurzaamheid van het product. Worden er energie-efficiënte productiemethoden gebruikt? Nog beter! Dit is echter niet altijd even duidelijk als je op zoek gaat naar een keramieken mok. Ben je benieuwd naar de productieomstandigheden? Vraag ons ernaar, wij zoeken het voor je uit.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld glas is keramiek een stuk lastiger te recyclen. Het is niet om te smelten om vervolgens opnieuw te gebruiken voor producten. Om keramiek te recyclen, moet je wat creatiever te werk gaan. Bijvoorbeeld door de stukjes te gebruiken om een mozaïek van te maken.

Afbeelding

Is keramiek de meest duurzame keuze?

Om die vraag te beantwoorden, vertellen we meer over een aantal andere duurzame materialen.

Bamboe

Als er een grondstof veelzijdig is, is het wel bamboe. De bamboeplant groeit snel, neemt CO2 op, produceert veel zuurstof en voorkomt bodemerosie. Het kan verwerkt worden tot vezels, waar vervolgens garen van gemaakt worden.

Dat niet alleen: tegenwoordig wordt bamboe ook vaak gebruikt als alternatief materiaal voor bijvoorbeeld mokken. Het is echter niet zo hittebestendig als bijvoorbeeld keramiek, waardoor het kan scheuren. Een bamboe mok is dan ook niet vaatwasserbestendig. Ook kan het gebeuren dat er geurtjes in de mok achterblijven.

Het kan dus zijn dat de beker sneller vervangen moet worden dan bij de keramieken versie. Gooi je de beker weg, dan is het goed om te weten dat de meeste bamboe producten composteerbaar zijn. Mits het product uitsluitend van bamboe is gemaakt, zoals deze bamboe mok.

Afbeelding

Biobased plastic: suikerriet

Plastic gemaakt van natuurlijke grondstoffen: dat is biobased plastic. Biobased plastic wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Een veelgebruikte grondstof voor biobased plastic is suikerriet. Of beter gezegd: het afval van de suikerrietproductie. De suikerrietvezels worden gefermenteerd en verwerkt tot een polymeer dat bagasse heet. Het gebruik van bagasse vermindert de afhankelijkheid van traditionele plastic materialen en draagt bij aan het verminderen van de hoeveelheid afval.

Vergeleken met de productie voor keramieken mokken, vraagt de productie van biobased plastic mokken minder energie. Het materiaal is net zo stevig als regulier plastic (gemaakt van fossiele brandstof), waardoor het lang meegaat.

Goed om te weten: niet alle biobased plastic is automatisch biologisch afbreekbaar of composteerbaar. Het is daarom belangrijk dat de mokken na gebruik op de juiste manier worden gerecycled en behandeld.

Afbeelding

Conclusie?

Op de vraag ‘Is een keramieken mok duurzaam’ zeggen we: ja. Een keramieken mok gaat lang mee en is gemaakt van natuurlijk materiaal, wat het een duurzame optie maakt. Maar zoals we hebben gezien, is de milieu-impact afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld waar de klei vandaan komt en hoeveel energie er gebruikt wordt bij de productie.

Of de keramieken mok een duurzamere keuze is dan een van de andere opties? Die vraag is wat lastiger te beantwoorden. De ideale duurzame mok is gemaakt van natuurlijke materialen, kost weinig energie om te maken, is lokaal geproduceerd zodat de transportbeweging minimaal is, heeft een lange levensduur en is na jarenlang gebruik biologisch afbreekbaar, volledig recyclebaar of composteerbaar. En het liefst niet té duur. Dat zijn veel vinkjes om te zetten. Op dit moment lijken mokken gemaakt van biobased plastic van suikerriet de optie die hier het meest aan voldoet.

De ontwikkelingen met betrekking tot duurzame(re) materialen is in volle gang. We maken leer van appelpulp en plastic uit suikerrietafval. Wie weet wat de toekomst brengt!

Wat de meest duurzame optie voor jou is, is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste wat jij zelf onder duurzaamheid verstaat. Vind je het belangrijk dat het product onder bepaalde omstandigheden is gemaakt? Of wil je juist dat het na gebruik volledig composteerbaar is? Ten tweede is budget belangrijk. Op basis van jouw wensen en het beschikbare budget gaan wij op zoek naar de best passende mok. En stel vooral alle vragen die je hebt: samen maken we de promotionele branche steeds duurzamer!

Meer weten? Neem contact met ons op. Of vraag gemakkelijk via de site een offerte aan. Zo simpel is het.

 

 • Usp 1
  • Icon (Afbeelding)
  • Usp tekst
   • Duurzaam assortiment
   • Keuze uit een ruime collectie
 • Usp 2
  • Icon (Afbeelding)
  • Usp tekst
   • Persoonlijk advies
   • Onze experts helpen graag
 • Usp 3
  • Icon (Afbeelding)
  • Usp tekst
   • Digitale drukproef
   • Jouw ideeën komen tot leven
 • Usp 4
  • Icon (Afbeelding)
  • Usp tekst
   • Groene geschenken
   • Maak indruk met je geschenk