Biologisch katoen

Steeds meer textiel wordt geproduceerd van biologisch katoen. Op deze pagina vind je een selectie van producten die zijn gemaakt van biokatoen. Onder andere heren-, dames- en kinderkleding, schorten en tassen.

Online offerte aanvragen

1–20 van 196 resultaten

Array ( [0] => 8233 [1] => 6775 [2] => 7433 [3] => 4617 )

Wat is biologisch katoen?

Biologisch katoen is de duurzamere variant van regulier katoen. Het verwerken van de katoenplant tot textiel vraagt relatief veel van het milieu. Zo is er enorm veel water nodig om katoen te telen; voor het produceren van katoen voor een katoenen t-shirt is ongeveer 2500 liter water nodig.

Daarnaast worden er bij de katoenteelt chemische bestrijdingsmiddelen zoals insecticiden en pesticiden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de grond en alles eromheen vervuild wordt. Ook de katoenplukkers merken de gevolgen voor hun gezondheid. Kortom: katoenteelt is niet ideaal voor onze aarde.

Katoen is echter nog steeds de meest gebruikte grondstof om textiel mee te maken. Gelukkig is in de loop der jaren een duurzamere mogelijkheid ontwikkeld om katoen te verwerken. Dit wordt biologisch katoen, biokatoen of eco katoen genoemd.

Wat is er duurzaam aan biologisch katoen?

Zoals net uitgelegd, vergt het groeien en verwerken van katoen aardig wat van de aarde en de medewerkers. Bij biologisch katoen ligt de focus op het gebruik maken van technieken en materialen die een lage impact op het milieu hebben. Zo wordt biologisch katoen geteeld zonder het gebruik van kunstmest, pesticiden of insecticiden en gesponnen zonder chemicaliën. Hierdoor wordt de grond niet vervuild, het water blijft schoner en de gezondheid van de arbeiders wordt niet aangetast.

Het verschil tussen gerecycled en biologisch katoen

Naast biologisch katoen bestaat er ook gerecycled katoen. Dit betekent dat er van gebruikte katoenen textiel nieuw garen gemaakt kan worden. Deze katoenen garen worden vervolgens weer gebruikt om nieuwe producten van te maken. Zo worden van oude kledingstukken weer nieuwe truien, t-shirts, broeken en ga zo maar door gemaakt.

Vaak worden de vezels van het gerecyclede katoen gemengd met vezels van nieuw (biologisch) katoen om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke garen sterk genoeg is.

Certificering van biologisch katoen

Kledingstukken van biologisch katoen zijn altijd gecertificeerd. Een van de grootste internationaal erkende organisaties die een certificering uitgeven, is GOTS: Global Organic Textile Standard. Zij stellen eisen aan de hoeveelheid biologisch katoen dat gebruikt wordt in een kledingstuk (minimaal 70%), welke middelen er gebruikt worden in het productieproces, verpakking en de toegestane hoeveelheid afval na productie.

Merken die biologisch katoen gebruiken

Er zijn diverse merken die tegenwoordig biologisch katoen gebruiken om hun kleding mee te maken. De Earth Positive en Salvage labels van Continental Clothing gebruiken met name biokatoen. Daarnaast gebruikt Neutral hoofdzakelijk biologisch katoen voor hun t-shirts, sweaters en hoodies.

Bekijk de collectie van Continental Clothing

Bekijk de collectie van Neutral

Biologisch katoen bedrukken

Kleding gemaakt van biologisch katoen zijn uitermate geschikt om te voorzien van een bedrukking. Bijvoorbeeld je eigen logo achterop of een eigen ontwerp op de borst; er is van alles mogelijk. De bedrukking kan bestaan uit één of meerdere kleuren; dat is geheel aan jou.

Wil je een kledingstuk van biologisch katoen custom made laten maken? Vanaf een bepaalde oplage is dat mogelijk. Neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.

Vraag een offerte aan

Interesse in het laten bedrukken van kleding gemaakt van biokatoen? Vraag via onderstaande button vrijblijvend een offerte aan. We adviseren je graag.

Online offerte aanvragen

Inspiratie per mail ontvangen?

De waardering van greenpremium.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 10 reviews.