Bamboe bedrukken als duurzame grondstof

Bamboe, misschien wel de meest opkomende grondstof van dit moment. De plant groeit veelal in tropische gebieden en wordt steeds populairder. Zo zijn er al vele meubels en textielproducten gemaakt van bamboe. Deze grondstof is uiterst duurzaam en wordt steeds vaker als een goed alternatief voor andere grondstoffen bevonden. Op deze pagina lees je waarom artikelen van bamboe bedrukken duurzaam is. Dit heeft de grassoort namelijk te danken aan haar vele voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat bamboe een onuitputtelijke grondstof is?

Voordelen van bamboe

Bamboe is een product met een tal aan voordelen. Om gelijk maar met de deur in huis te vallen hebben we de belangrijkste voordelen van bamboe voor je op een rijtje gezet. Verderop in dit artikel geven wij meer uitleg over deze voordelen.

  • Bamboe gaat lang mee
  • De grondstof groeit snel, dus is er genoeg van
  • het is een hernieuwbare grondstof
  • Bamboe heeft weinig water nodig om te kunnen groeien
  • Het is een van de hardste houtsoorten
  • Bamboe is biologisch afbreekbaar
  • Het is geschikt voor textielproductie
  • Bamboe absorbeert goed en droogt snel
  • Van bamboe worden verschillende meubels gemaakt
  • Bamboe is eenvoudig te bedrukken

Wat is bamboe?

Bamboe is een plant die voorkomt in tropische- en subtropische gebieden, op verschillende continenten. De grondstof komt van origine uit China. Er zijn meer dan 1500 soorten bamboe wereldwijd, maar slechts 50 soorten worden commercieel ingezet.  De grondstof behoort tot de gras familie Poaceae. Van alle grassoorten, is bamboe de grootste en de enige die kan uitgroeien tot een bos. Hoewel bamboe een gras is, hebben veel van de grote houtachtige bamboesoorten een boomachtig uiterlijk en beschouwt men ze vaak als bamboe bomen. Wist je dat de Moso (Maozhu) bamboe de snelst groeiende plant ter wereld is?

Waarom is bamboe een duurzaam materiaal?

Bamboe is een hernieuwbare grondstof, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aardolie voor polyester kleding. Het is biologisch afbreekbaar, heeft weinig ruimte nodig om te groeien en gebruikt ook maar weinig water. Zeker als je dit vergelijkt met de productie van katoen, waarbij er voor 1 T-shirt al snel 2700 liter water nodig is. Omdat bamboe zo snel groeit, tot wel meer dan een meter per dag, absorbeert het veel CO2; meer dan vijf ton per hectare. Dat is vijf keer meer dan het zelfde oppervlakte aan bomen.  Daarnaast levert het verbouwen van bamboe 50 keer meer vezels per hectare op dan katoen. Deze groei is natuurlijk, en heeft geen chemicaliën nodig, alleen regenwater. Bamboe kan gekweekt worden op plantages, in tegenstelling tot hardhout hoeft er dus geen oerbos voor gekapt te worden. En dat terwijl bamboe ijzersterk is en ook nog eens buigzaam. Het materiaal is bijna net zo sterk als hardhout, waardoor het een lange levensduur heeft.

De toepassing van bamboe producten

Bamboe is een functionele grondstof die divers kan worden ingezet zoals voor vloeren, meubels, muziek instrumenten, steigerbouw, skateboards, medicijnen en textiel. Je kunt van de pulp zelfs papier van maken, en wist je dat bamboe ook eetbaar is in de vorm van scheuten?

Ter vervanging van hardhoutproducten is bamboe een heel goed alternatief. Na 4 á 5 jaar verhout de bamboestam en krijgt het haar eind-eigenschappen. De grondstof is van zichzelf al bijna net zo sterk als hardhout. Van bamboe kan ook plaatmateriaal worden gemaakt. Dit is gemaakt van bamboestrips, die men uit de stam van een bamboebomen snijdt. De dikte van deze platen verschillen van één tot 5 laags. Hoe meer lagen de bamboeplaat bevat, hoe steviger deze is.

Bamboe in de textielindustrie

Bamboe gebruikt men veel in de textielindustrie. Er zijn twee manieren om bamboe om te zetten naar een textiel; met een chemisch proces en met een mechanisch proces. Het chemische proces in als volgt: de bamboestammen worden allereerst versnipperd. Vervolgens wordt het geweekt in een bad van natiumhydroxide en koolstofdisulfide. Bij de smelting van de grondstof komt de stof cellulose vrij, wat ook een belangrijk bestandsdeel is in katoenvezels. De pulp van deze stof wordt hierna gedroogd en gesponnen tot draden. Bij een mechanisch proces worden de bamboestammen ook eerst versnipperd, waarna ze gestoomd worden en middels natuurlijke enzymen worden gebruikt om de bamboe te weken. Daarna wordt de bamboe uitgekamd en gesponnen tot draden, waarna men het verweeft tot bruikbaar textiel.

Eigenschappen van bamboetextiel

De bamboeplant heeft veel eigenschappen die in het verwerkte textiel goed van pas komen. Doordat de bamboe van nature hol is, zijn er in de horizontale doorsnede kleine gaatjes te zien. Dit zorgt voor het absorberen van vocht. Bamboestof voelt zacht aan, vergelijkbaar met kasjmier (chemisch vervaardigd) of ramee (mechanisch vervaardigd). Naast dat de stof de eigenschap heeft dat het snel vocht absorbeert droogt het snel. Ook is bamboe een temperatuur dempende stof. Bij warm weer heeft het het vermogen om af te koelen en de stof blijft warmer bij koel weer. Bamboe is goed te bedrukken en de kleuren komen er mooi op uit.

Certificering

Alle producten die gemaakt zijn van bamboe kunnen voor een FSC certificaat in aanmerking komen, van textiel tot aan mokken. Deze herken je aan het FSC label. Indien een product de FSC certificering heeft is het product gemaakt met extra aandacht voor het milieu en dierenwelzijn. Bamboetextiel kan ook gecertificeerd zijn door externe partijen. Voorbeelden hiervan zijn Oeko-tex, SKAL en KRAV.

Populairste bamboeproducten Green Premium

Bamboe is een erg populaire grondstof en op verschillende manieren te bedrukken. Bij Green Premium hebben een breed assortiment van bamboe artikelen.

Bekijk alle producten van bamboe

Inspiratie per mail ontvangen?

De waardering van greenpremium.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 10 reviews.